Bekräftelse

Föreställ dig att ditt behov av bekräftelse är en hink. För att du ska känna dig bekräftad och nöjd måste hinken i alla fall vara fylld till lite mer än till hälften. Föreställ dig nu vad som händer om det är hål i botten av hinken. Ju större hålet är desto svårare är hinken att fylla.

En person med dålig självbild och svag självkänsla har ofta ett större behov av bekräftelse än en person som är trygg med sig själv, har stark självkänsla och en bra självbild. Personen med svag självkänsla försöker ofta kompensera det med att söka bekräftelse på olika sätt. Det kan vara genom topp-prestationer inom arbetet, jaga högsta betyg i skolan, vara snyggast eller söka bekräftelse genom kärlek. Samma fenomen i en annan variant är att söka bekräftelse inom den kriminella världen, man försöker vara farligast, modigast eller tar steroider och tränar för att bli störst. Behovet av bekräftelse från omgivningen är detsamma, man väljer bara olika sätt. För att återgå till liknelsen med hinken kan man enkelt uttrycka det med att ju större hål det är i botten desto mer extrem och intensiv blir jakten på bekräftelse. Problemet med ett stort hål i botten är att det aldrig går att fylla hinken tillräckligt för att hinna slappna av, eftersom bekräftelsen rinner ut i samma takt som den fylls på. Så vad är lösningen på det här?

Laga hålet i botten.

En lösning är att byta fokus från att söka bekräftelse hos andra till att vända uppmärksamheten mot sig själv. En person med stort bekräftelsebehov lägger ner väldigt mycket tid och energi på att anpassa sitt beteende för att få den uppmärksamhet av omgivningen som man tror sig behöva. Lägg istället ner samma energi, tid och koncentration på att ta reda på vad du själv vill, vad du själv är intresserad av och framförallt träna dig på att känna att du har ett eget värde som människa. Du är lika mycket värd som andra människor. Du behöver inte prestera mer än alla andra för att berättiga din existens. Du har samma självklara rätt att tänka på dig själv, ditt eget välbefinnande och förverkliga dina drömmar som alla andra människor. Om dessa tankar känns omöjliga så fundera över vad som gör dig så unik och speciell att andra regler gäller för dig än alla andra.

Den enda människan du med all säkerhet du vet att du kommer att leva med resten ditt liv är du själv. Den viktigaste av alla relationer att vårda är därför relationen till dig själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0